Elérkeztünk az utolsó szösszenethez, már csak két cafetéria elem maradt hátra. 🙂

www.otvenentul.hu

Önkéntes nyugdíjpénztár: munkáltatód a minimálbér 50%-ig utalhat nyugdíjpénztári számládra, ez 2015-ben 52.500 Ft/hó. Le kell szögezni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár nem azonos a nagy port kavart magánnyugdíj pénztárral, amiből szinte mindenki “átvándorolt” az államiba. Nyithatsz önkéntes nyugdíj számlát és gyűjtögetheted havonta a pénzt rajta nyugdíjas éveidre, de ebben akár munkahelyed is segíthet, ha a cafetéria rendszerében benne van ez az elem. Fontos az is, hogy ha esetleg több helyről is kapnál ilyen juttatást, ki kell választanod, hogy melyik munkáltatódtól veszed igénybe, mert nyilatkozni kell, hogy máshonnan nem kapsz ilyet. Megintcsak megjegyezném, nem hiszem hogy sokunkat fenyeget, hogy nyilatkoznia kell. 😉

 

Egészségpénztár- önsegélyező pénztár: havonta utalhat a munkáltatód mindkét típusú pénztári számládra összesen a minimálbér 30%-ig, azaz 31.500 Ft. Persze ha csak az egyik félével rendelkezel akkor oda mehet a havi max. 31.500 Ft. Node mire jók ezek a pénztári számlák??? Mert valljuk be, picit azért is siklunk át ezeken az elemeken, mert nem teljesen ismerjük a felhasználás jellegét.

 

Önsegélyező pénztár:  a többi önkéntes pénztárhoz hasonlóan az egyéni öngondoskodást igyekszik erősíteni. Az alapelgondolás szerint a tagok egyrészt saját számlán, másrészt közösségi számlán is gyűjthetnek pénzt, amit meghatározott esetekben (betegség, táppénz, gyerekszülés, stb.) használhatnak fel. (Forrás: http://kiszamolo.hu/onsegelyezo-penztar-ezt-kell-tudnod-rola/) A forrás blogban olvashatsz bővebben a pénztári tagság lényegéről és további okosságokról.

 

Egészségpénztár: a biztosító pénztárak egy egészség kártyát szoktak adni, ami ugyanúgy működik mint a SZÉP kártya, vagy egy bankkártya egyes helyeken, ahol le tudják húzni az egyenleget. Ez az egyik használati mód, a másik pedig, hogy ha szerződött partnernél vásárolsz (pl. eü szolgáltatás) számlát kérsz róla és a pénztár adatait megadod. Ezután a számlát be kell postázni az egészségpénztáradnak, Ők pedig visszautalják az összeget a bankszámládra, vagy készpénzben lakcímre viszi a postás ha ezt kéred. Lehetőség van kedvezményezettet is megjelölni, azaz férj, apa, anya, gyermek. Ez azért jó, mert ha beteg a gyerek akkor az Ő nevére felírt gyógyszereket is veheted a saját EP kártyáddal.

Oké, de mit lehet venni??  A teljesség igénye nélkül néhány példa:

eletut.hu

– Gyógyszereket mindenképpen, illetve a recept nélkül kapható készítmények nagy részét is, ha gyógyszertárban vásárolsz

 

– Mosható pelenkákat a babádnak! Az én gyerkőcöm is ilyenben vandálkodik, nagyon okos és esztétikus megoldás a pelenkázásra nem beszélve az egészségügyi előnyeiről! Bővebben itt olvashatsz róla, én is innen szereztem be, egészségpénztári számlát ad róla Zsuzsi:  http://moshatopelenkakucko.hu/

moshatopelenkakucko.hu
moshatopelenkakucko.hu

 

– Egészségügyi szolgáltatók azaz magánorvosi rendelőkben is lehet egészségpénztári számlát kérni, ki szokták írni, hogy mely pénztárakkal vannak szerződésben. Nem személyeskedésként írom, csak példának: én a fogorvost, bőrgyógyászt, termográfiát, ultrahangot is így szoktam rendezni 😉

– Gyógyászati segédeszközök is vásárolhatók egészségpénztárra. Itt említeném meg a szemüveget, ami bizony borsos áron szokott lenni, még akkor is ha receptre írják. Az optikák viszont gond nélkül elfogadják az egészségkártyát, amennyiben szerződött partnerek. Ha a napszemüveg dioptriás, vagy orvos felírta a használatát akkor az is jöhet!!!

– Gyógykezeléseket fizethetsz vele, orvosi beutaló szükséges hozzá

 

További információkat a pénztárak honlapjain lehet találni, érdemes szétnézni a weboldalakon, hogy melyik pénztár milyen feltételekkel dolgozik és mit kínál.

 

 

El is érkeztünk a sorozat végére! További cikkekre számíthattok a családi adó- és járulékkedvezményről, valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókedvezményekről.

 

 

Cafetéria lavina 5.- finisben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük