ÁFA

Az előző írásomban már pedzegettem a KATA-ÁFA “semmiközükegymáshoz” lényegét. Most az áfával kapcsolatos januári változásokat szedtem össze, hiszen talán a legtöbb módosítás ennél az adónemnél történt.

 

 

 

Alanyi mentesség

Ami széles körben érdeklődésre tart számot, az alanyi mentesség. Áfa adó alanyi mentességet kérhet az az adóalany, akinek az előző évi árbevétele illetve a tárgyévi várható árbevétele nem haladja meg az évi 6 millió Ft-ot. Ez a határérték 2017. január 1-től 8 millió forintra emelkedett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezzel lazult kissé a nyakörv, mert aki éppen a 6 milliónál táncolgatott év végén, idén nyugodtan termelhet, sőt még növekedés is belefér. 🙂 A kisvállalkozóknak ez némi nyugalmat jelent.

De hogy mi van itt??!! Átmeneti szabály megkegyelmez azoknak, akik 2016-ban átlépték a 6 millió forintos alanyi mentességi határt és áfásra váltottak, de év végéig nem lépték át a 8 milliót! Ők januártól újra választhatták az alanyi mentességet, így a jól megszokott módon mehet tovább az üzlet. 😉

 

 

Számla adattartalma áfás adózók esetén

Figyelem! Január 1-től érvényben lévő szabály szerint kötelező feltüntetni a partnerek adószámát a számlán, ha a számla 100.000 Ft-ot elérő vagy meghaladó áfát tartalmaz! Kérem szépen minden áfa körös vállalkozó figyeljen erre, mert rengeteg idő és utánajárás spórolható meg, ha már a számla kiállításakor elkéri a partner adatait. Tudom, tudom álmodik a nyomor, hogy az elektronikus számlázásnál eszébe jut majd a pénztárosnak, hogy hopp, a vevőnek még nincs beírva az adatbázisunkba az adószáma! (Apró kárörvendéssel belekavarom azt a jelenséget is, akik idén áfásról mentesre váltottak a megnövelt értékhatár miatt és erről nem tudunk, csak majd amikor nagy nehezen utána járunk a vevőnk adatainak. 😛 )

Naszóval, hogy lássátok nem vicc amit kérek, előre megyek az időben és elárulom, hogy 2017. július 1-től mindezt nem csak azért érdemes betartani, mert egyébként sérül a számla kötelező adattartalmára vonatkozó előírás betartása (ezáltal akár levonható áfa is jogosulatlan lehet), hanem nyártól bizony az áfa bevallásban tételesen jelenteni is kell ezeket a számlákat! Mondhatod, hogy kit izgat, majd a könyvellőő… úgyis Ő csinálja a bevallást. Háhh! Persze, hogy! Maradjunk annyiban, hogy most szóltam…

 

 

 

5%-os ÁFA

Az alábbi termékek áfája januártól 5%-ra csökkent:

  • Baromfi élelmezési célra alkalmas húsa: baromfihús, vágási melléktermék, belsőség (vtsz. 0207)
  • Tojás (madártojás)
  • Tej (friss): kivéve anyatej, és tartós tej (!)

 

18%-os ÁFA

Az alábbi termékek 27%-os áfája januártól 18%-ra csökkent:

  • internet
  • étkezőhelyi vendéglátásban: étel, helyben készített nem alkoholtartalmú ital (szj. 55.30.1.)

Az áfa kulcs választás magas iskolája lett az amúgy sem egyszerű besorolás:

Helyben fogyasztott étel és italra vonatkozik a módosítás! Tehát elvitelnél marad a 27%-os áfa! Kivéve, ha tej, vagy liszt a termék fő alapanyaga, mert akkor amúgy is 18%. 😀  Ital helyben fogyasztva 18%, ha helyben készített, nem alkoholos és étel mellé szolgálják fel! 😀

Mondd, hogy egyszerűbb lett az éttermi pénztárosok élete! Ezután már komolyan mondom, logikai felvételi teszt kell, hiszem minden egyes rendelésnél végig kell futtatni agyban a “mikor mennyi hova üssem be a pénztárgépbe” dolgot.

 

 

 

* a cikkben leírt információk nem teljes körűek. Konkrét kérdés esetén keresd a könyvelődet, illetve tanulmányozd a jogszabályt.

Adóváltozások érthetően 3. – ÁFA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük