Egyéni vállalkozók

 

Tegnapi cikkemben kiujjongtam magamat a 9 Ft-os gépkocsi elszámoláson, ami immár 15 Ft/km-re ugrott 2017. január 1-től. 🙂 Ezzel kapcsolatban itt is megemlítem ennek a lényegét: egyéni vállalkozóként ha a saját vagy házastársad személyautóját használod az üzleti ügyek intézésére, akkor havonta 500 km megtett utat költségként elszámolhatsz. A képlet a következő:

500 km x NAV üzemanyag norma (liter/100 km)/100 x NAV közzétett üzemanyagár (Ft) + 500 km x 15 Ft/km

Fincsi? 😛 Ok, leírom számokkal is. Pl. Renault Megane 1.8 benzines autónál:

(500 x 9,5)/100 x 352 Ft+ 500 x 15 = 24.220 Ft

 

Nem sok változás van az egyéni vállalkozók adózásában:

 • beruházási kedvezménynél megszűnt a 30 millió forintos korlát, ezután az adóalap (bevétel-kiadás) lesz a kedvezmény maximuma
 • kisvállalkozók adókedvezményénél is megszűnik a kamat kedvezményként való elszámolásának korlátja, kitétel viszont, hogy 250 főnél kevesebb alkalmazott legyen és kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyieszköz hiteléről legyen szó

De tudom én, hogy nem erre vagy kíváncsi! 😉

 

 

a kép forrása: penztragepfutar.hu

 

Pénztárgép

 

Itt le is írom a pénztárgép mizériát, bár nem csak egyéni vállalkozókat érint(het).

Nagy felbolydulás volt az idén több ízben is, hogy kinek kell és mikortól kötelezően pénztárgépet használnia?

2017. január 1-jétől tíz új tevékenységi körben lesz kötelező pénztárgépet használni. A változással érintett vállalkozások 2016. november 24-től igényelhetnek állami támogatást a pénztárgép megvásárlásához-– az erről szóló NGM rendeletet november 15-én hirdették ki.

Nem kötelező pénztárgépet használni, ha a lenti tevékenységi körödben keletkező bevételedről számlát állítasz ki. Ezeket a számlákat havonta egy nyomtatványon jelenteni kell a NAV-nak. Tehát az adatszolgáltatást nem lehet megúszni, de a pénztárgép beszerzési költséget igen.

Itt a lista:

• 45.20 szerinti gépjárműjavítási, -karbantartási tevékenység

• 45.32 szerinti gépjárműalkatrész kiskereskedelmi tevékenység

• 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kiskereskedelmi, javítási, karbantartási tevékenység

• 49.32 szerinti taxis személyszállítási tevékenység

• 66.12 szerinti értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenységből kizárólag a pénzváltási tevékenység

• 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag a plasztikai sebészeti tevékenység

• 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási tevékenység

• 93.29 szerinti máshova nem sorolt egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből a kizárólag tánctermi, diszkó működtetési tevékenység

• 96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási tevékenység

• 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási tevékenység (pl. szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok)

KIEMELEM:

 • FODRÁSZNAK NEM KELL JANUÁR 1-TŐL PÉNZTÁRGÉP
 • CSAK AZOKAT A SZÁMLÁKAT KELL JELENTENI AMI PÉNZTÁRGÉP KÖTELES TEVÉKENYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTELT TARTALMAZ
 • HA MASSZŐR VAGY, DE NINCS SZALONOD, NINCS BÉRELT HELYED, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG HÁZHOZ JÁRSZ KI, NEM KELL PÉNZTÁRGÉP

 

Azt hiszem erről elég is ennyi, akit érint már biztosan felkészült mert pár nap és indul az indul a pénztárgép kötelezettség!

És most jöjjön a kedvenc 😛

Azért sem írok szó-vicceket! (és nem is magázódom)

KATA

ÓÓÓriási emelés következett be a kisadózó vállalkozások tételes adójának értékhatáránál. Az eddigi évi 6 millió forintról 12 millió forintra emelték az éves bevétel értékhatárát. Kultúráltan kifejezve az állam leesett amikor megtudtam. Aki eddig KATA-s volt, ellavírozott a 6 millió körül, néhányan picit túllépték, de aki maradni akart és jól járni anyagilag az alatta maradt. No kérem, ennek vége! Havi 1 millió forint bevétel szép nyereséget mutathat ha jól csinálod a vállalkozásod! Pontosítás szükséges: KATA alanyisági hónapok x 1 millió forint, ennyi az értékhatár. Mivel bármelyik hónap 1. napjával be lehet lépni. Kilépés után viszont a kilépés évében és az azt követő 12 hónapban nem lehetsz újra KATA-s.(Ebben is engedményt adtak januártól)

Írásba vagyon foglalva az is, hogy a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás (pl. fiatal gazda pályázat) nem alapja a KATA bevételi értékhatár számításnak! Magyarul aki ilyen pályázati pénzt kap, nem kell beleszámolni a 12 milkába. Hogy miért jó ez??? Azért, mert havi 50.000 Ft adófizetéssel nyugdíj, egészségbiztosítás és SZJA is letudva, ellenben ha sima főállású vállalkozó lenne a gazda, akkor havi 76.000 Ft (kerekítve) kötelező járulékkal még nincs igazolt és kivett jövedelme!

A havonta fizetendő tételes adó nem változott, csak a járulék alap amit képvisel:

Főállású kisadózó: 50.000 Ft /hó befizetéssel 90.000 Ft-nak megfelelő járulék alapot számolnak

Főállású kisadózó: 75.000 Ft/hó befizetéssel 150.000 Ft-nak megfelelő járulék alapot számolnak

Kit érdekel?? Akkor fog érdekelni, ha táppénzre mennél, vagy netán CSED-re, GYED-re -mit mondjak még-, nyugdíjba. Nem szabad elfelejteni, hogy ha az állami ellátásokra is igényt szeretnél tartani, akkor érdemes lehet a magasabb összegű tételes adót fizetni!

Szintén új szabály, hogy aki hivatalosan nevelőszülő és KATA adózást választ az egyéni vállalkozásában, nem főállású kisadózónak tekinthető, így havi 25.000 Ft tételes adót fizet.

Tévhitek eloszlatására: amiket itt írok, tények:

 • ÁFA és KATA két külön dolog! KATA-s lehet ÁFÁ-s, és fordítva is igaz. Attól, hogy valaki kisadózó, még nem jelenti, hogy áfa mentes! Ezzel kapcsolatban észnél kell lenned, mert a KATA ugyan 12 millió forintig “gazdaságos”, de az áfa alanyi mentesség értékhatára csak 8 millió forint! (az áfáról külön posztban írok)
 • Ha átléped a jogosultsági hónapok x 1 millió forint árbevételt, attól még nem dobnak ki a KATA-ból! Csupán a kereten felüli összegre 40% plusz adót kell fizetned
 • Év végén felülvizsgálja a NAV a köztartozásokat és ha 100.000 Ft-ot meghaladja a tartozásod, automatikusan kitesznek a kisadózók népes táborából.
 • Ha KATA-s vagy jár táppénz
 • Attól, hogy KATA-s vagy, a költségeidről is tartsd meg a számlákat. Iparűzési adónál szükség lesz rá, ha nem a tételes adót kéred az önkormányzattól is.
 • a NAV leigazolja a lezárt időszakról tett nyilatkozatod (lásd. KATA bevallás) alapján bevallott bevételed 60 %-át jövedelemnek

Megjegyzem, nem csak egyéni vállalkozó lehet kisadózó, de legnagyobb számban mégis. Ezért kapott helyet ebben a cikkben. Természetesen a fenti információk társas vállalkozásoknál is helytállóak (mármint akik választhatják ezt az adózási formát)

 

 

 

 

* a cikkben leírt információk nem teljes körűek. Konkrét kérdés esetén keresd a könyvelődet, illetve tanulmányozd a jogszabályt.

 

 

Adóváltozások érthetően 2.- egyéni vállalkozók (is)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük