Ismét év vége van. Ez bizony azt jelenti, hogy új információkkal kell gazdagodni, hogy a következő adóévet felkészülten és naprakészen tudjuk megkezdeni.

Természetesen a magánszemélyeket is érintő változásokkal kezdek, hogy akinek ennyi elég is, ne kelljen napokat várni az újabb cikkekre. 😛

 

a kép forrása: sikerado.hu

 

Naszóval mi a legfontosabb egy munkavállalónak?? Hát persze, hogy a bér!! Jó hír, hogy a minimálbér majdhogynem ugrásszerűen megnő januártól. (15 és 25%-al). A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi 127.500 Ft (111.000 Ft volt 2016-ban)a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 161.000 Ft lesz (129.000 Ft volt 2016-ban). Van még egy bónusz ráadás is a törvényben, ugyanis előre vetítették a 2018-ra érvénybe lépő bér minimumokat, amik további bér növekedést ígérnek.

Most munkavállalói szemmel nézem, ez mindenképpen pozitív változás azoknak, akik most is minimálbéren vannak, mert kötelezően emelkedni fog a bérük. Teszem hozzá, hogy ha a munkáltató képes mindezt a nagy mértékű költség emelkedést kitermelni. Ha nem, akkor nem biztos, hogy jobban járunk, mert vagy dolgozói létszámot kell leépíteni, vagy kevesebb munkaórában kell ugyanazt a feladatot elvégezni. 🙁 No de nem jósolgatunk, bízunk benne, hogy nem lesz ilyen.

Jöhetnek az adózási kedvezmények!

 

Családi kedvezmény

A már jól “bevált” családi adó- és járulék kedvezmény az ígéretekhez híven emelkedik 2 kedvezményezett eltartott esetén. 2017. januártól tehát:

1 eltartott esetén havi 10.000 Ft adót nem vonnak le tőlünk,

2 eltartott esetén havi 15.000 Ft/fő, azaz 30.000 Ft adót nem vonnak le tőlünk,

3 vagy több eltartott estén havit 33.000 Ft/fő, azaz 99.000 Ft vagy még több ( 🙂 )adót nem vonnak le tőlünk.

Azért így írtam le az adó nem levonást, mert sokan még mindig félre értik a családi kedvezményt. Azt tudják, hogy JÁR, ha van kedvezményezett eltartott a családban (lásd. gyermek). Ez így igaz is, ha a feltételek teljesülnek,  DE! Kell hozzá jövedelem is, amiből személyi jövedelemadót, vagy egészségbiztosítási, vagy nyugdíjjárulékot vonnak! Hiszen az ADÓkedvezmény lényege, hogy a befizetendő adóból bizonyos részt nem kell befizetni. 🙂

Igen, továbbra is lehet érvényesíteni a kedvezményt magzat után is, a 91. naptól amiről orvosi igazolást kell bemutatni.

Kiemelem, hogy a kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatót tájékoztatni kell! Nem fogják szó nélkül nem levonni a személyi jövedelemadót és járulékokat, csak ha nyilatkozunk róla, hogy kérjük. 2017-től minden kedvezményezett eltartottnak szükséges adóazonosító jel! A NAV hivatalból megképezte a jelet azoknak a gyermekeknek akiknek még nem volt, és ki is postázták. (Elvileg) Aki még nem kapta meg a gyermek adókártyáját és eddig nem is volt még, akkor ki kell kérni a helyileg illetékes NAV ügyfélszolgálaton.

Mi történik, ha nem nyilatkozunk a kedvezmény érvényesítéséről? Gond nincs, csak azokra a hónapokra amelyekre nem érvényesíttetjük év közben, majd év végén a személyi jövedelemadó bevallásban egyben megtehetjük. (2018-ban)

 

a kép forrása: playbuzz.com

Első házasok kedvezménye

Nem régi formula (2015), de javításra szorult, ezért januártól helyesbítették a szabályozását. Házasságkötés után igényelhető kedvezmény, a személyi jövedelemadóból, havi 5000 Ft-nyi összeg. A házasságkötés utáni hónaptól 24 hónapon át kapja a házaspár egyik tagja, aki igényli. HOPP! Ha elváltok 24 hónapon belül, akkor tovább nem igényelhető! 😛 Az igénylési szabályok hasonlóak a családi kedvezményéhez, azaz: 1. kérni kell az érvényesítést a munkáltatótól ha év közben igénybe szeretnétek venni. 2. kell hozzá SZJA alapot adó jövedelem, 3. év végén egy összegben is kérhetitek ha havonta nem igényeltétek.

Ami változott: ha a 24 jogosultsági hónap alatt gyermek születik, az első házasok kedvezménye továbbra is jár, plusz hozzájön még a magzati kedvezmény (91. naptól), majd a gyermek születésétől a családi kedvezmény. 2015 és 2016-ban a szabály úgy szólt, hogy ha gyermek született, akkor megszűnt az első házasok kedvezménye és felváltotta a családi kedvezmény. Jó fej törvény alkotók csöpögtetnek vissza azoknak akik emiatt tavaly vagy idén “elestek” a kedvezmény 24 hónapig történő érvényesítésétől és megengedik, hogy önellenőrzéssel érvényesíthető az elmaradt kedvezmény.

Ami nem változott: elegendő, hogy csak az egyik félnek legyen ez az első házassága és ráadásul életkortól független!

Személyi kedvezmény

Tartós, vagy átmeneti betegségeknél -amelyekről szép hosszú lista van a Kormányrendeletben-, háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján havonta, vagy év végén egy összegben lehet kérni a szintén személyi jövedelemadóból érvényesíthető személyi kedvezményt. Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni.

Összege: az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, azaz 2017-ben havi 6375 Ft, vagy év végén egy összegben az SZJA bevallásban: 76.500 Ft. Figyelem! Jogosultsági hónaponként 6375 Ft, erről mindenképpen rendelkezni kell orvosi igazolással, mert tapasztalatom szerint az éves adóbevallások és visszaigénylések dömpingjében igen gyakran hívják be az adóhivatali ügyfélszolgálatra ellenőrzésre a magánszemélyeket az igazolás bemutatására!

 

Kiküldetés, munkába járás

Ezt a témát azért ide tettem, mert mint munkavállaló, a munkába járás után illetve kiküldetések alkalmával lehet, hogy kaptál/kapsz költségtérítést.

Ki ne ismerné a misztikus 9 FT – ot? 😀 Azt ne kérdezd mióta volt ennyi a kilométerenként adható amortizációs költségtérítést, de azt tudom hogy amikortól én dolgozom (hihi még nincs 30 éve) azóta annyi volt. Ok, több mint 10 éve dolgozom. 😉 Tehát most megtört a jég(páncél?) és ezt az ikonikus számot megemelték 15 Ft/kilométerre! Piff, paff, pukk tüzijáték és éljenzés! Be kell vallani, ez szinte döbbenetes. 😀 Nem vagyok ironikus, már jó ideje szükség volt az emelésre, de szerintem a sok-sok év alatt már azt hihettük, hogy elfelejtették odafent. Viszont 2017. ezt is elhozza!

Egyébként nem kevés elszámolható és kifizethető összegről van szó, hiszen a munkába járásnál, a saját autóval teljesített kiküldetésnél és még az egyéni vállalkozók elszámolható havi 500 kilométerénél is számolni lehet vele. Egyszóval nagyszerű!

 

További érdeklődésedre tarthatnak számot a cafetéria elemekben történt 2017. évi változások is, amikről külön cikkben olvashatsz majd.

 

 

 

* a cikkben leírt információk nem teljes körűek. Konkrét kérdés esetén keresd a könyvelődet, illetve tanulmányozd a jogszabályt.

Adóváltozások érthetően 1. – magánszemélyek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük