Elérkezett a 2016-os év, ami természetesen nem kezdődhet el gazdaságilag úgy, hogy a január óta hatályba lépett adóváltozásokat ne nézzük át. 🙂

Úgy gondolom, hogy nem terhelem sem a magánszemély olvasóim, sem a vállalkozó ügyfeleim idegeit és szemeit azzal, hogy egy oldalra ráöntöm az összes idei olvasnivalót. 😉

Emészthető hosszúságban adagolom a témákat naponta.

Elsőként a személyi jövedelemadó jön, ami munkavállalókat és egyéni vállalkozókat is érinthet.

szilveszter_web-300x225

Minimálbér, garantált bérminimum változásai:

Minimálbér: a teljes munkaidő teljesítése esetén 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 111 000 forint, napibér alkalmazása esetén 5110 forint, órabér alkalmazása esetén 639 forint.

Garantált bérminimum: a teljes munkaidő teljesítése esetén 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 129 000 forint, napibér alkalmazása esetén 5940 forint, órabér alkalmazása esetén 742 forint.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: havi 7050 forint.

 

Személyi jövedelemadó

 Bevallási nyilatkozat 2016-tól

 2016-tól lehetőség nyílik a magánszemélyek részére, hogy adóbevallási kötelezettségüket teljesítsék. Ezt az új lehetőséget bevallási nyilatkozatnak hívják.

Ezzel csak azok élhetnek, akik csak a munkáltatótól, rendszeres jövedelmet juttató más szervezettől szereztek jövedelmet, semmilyen kedvezményt nem érvényesítenek stb.). A nyilatkozat első alkalommal a 2015-ben megszerzett jövedelmekről 2016. január 31-éig tehető meg a munkáltató felé. Ha ebben az időpontban nincs munkáltatója közvetlenül az adóhatóság felé is nyilatkozhat. A nyilatkozat megtételét a munkáltató jelzi az adóhatóság felé, amely azután 2016. május 20-áig megállapítja az adót.

 

Egyszerűsített bevallás és a „söralátét” megszüntetése

 A „söralátétként” aposztrofált adónyilatkozat utoljára a 2015. adóévre vonatkozóan vehető igénybe.

 

200 ezer forintig jár a részletfizetés

Ha a magánszemélynek a bevallás benyújtásával egyidejűleg személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége volt, eddig is automatikusan kérhette a bevallásában a 6 hónapos pótlékmentes részletfizetés engedélyezését. A 150 ezer Ft-os összeghatár 2016-tól 200 ezer Ft -ra emelkedik.

 

A jelentéktelen késedelmi pótlékot nem kell megfizetni

 2016-tól a 2000 forintot el nem érő késedelmi pótlékot már nem írja elő a NAV.

 

Nem bírságolható a bevallás késedelmes benyújtása

A adóhatóság a bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén a magánszemélyt nem bírságolhatja első körben. Ehelyett a határidő kitűzésével fel kell szólítania a kötelezettség teljesítésére, illetve a hiba javítására. Mulasztási bírság kiszabásának csak a felhívás eredménytelensége esetén van helye.

Nem lesz helye az új, kedvező szabály alkalmazásának, ha az adózó az áfa körbe való bejelentkezési kötelezettséget vagy a foglalkoztatottainak bejelentését mulasztja el. Azaz ilyen esetekben az adóhatóság már első körben is bírságot vethet ki.

 

A jelentéktelen adókülönbözetet nem kell megfizetni

A magánszemélynek a jövő évtől már nem a korábbi 100 forintot, hanem az 1000 forintot el

nem érő adóját nem kell megfizetnie az adóhatóság felé. de az eddigi 100 forintos összeghatár helyett az 1000 forintot el nem érő adótúlfizetést nem fogja kiutalni és nem tartja majd nyilván.

 

15%-ra csökken a személyi jövedelemadó mértéke

Ez a változás még nagyobb adómegtakarítást eredményez a cégeknél az olyan juttatások után, melyen a kifizetőnek kell megfizetni a személyi jövedelemadót.

 

Kétgyermekesek családi kedvezménye

A kétgyermekes családoknál a családi kedvezmény a havi és gyermekenkénti 10 000 forintról 12 500 forintra nő.

 

Munkába járás költségtérítése

Jelenleg ha az óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermek szülője a munkahelye közigazgatási határán kívülről nem közösségi közlekedéssel, hanem jellemzően gépjárművel jár dolgozni, úgy megilleti őt a 9 Ft/km költségtérítés a lakóhely és a munkahely közötti távolságra. A térítést nem befolyásolja, hogy a gyermek óvodája vagy bölcsődéje hol található, és a költségtérítés mindkét szülőnek jár, azaz ezt a költségtérítést a munkáltató köteles az érintett dolgozóknak biztosítani. További változás, hogy a munkáltató – saját döntése alapján – abban az esetben is térítheti az óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő szülő munkába járását, ha a szülők közigazgatási határon belül járnak dolgozni, de ilyen esetben nem kötelező adni, de 9 Ft/km-ig ilyenkor is adómentesen adható.

 

Sok volt az infó? Hmm akkor pihenj egy kicsit. 😉

Következő cikkben az új adózói minősítésekről írok!

 

2016-os adóváltozások- SZJA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük